WAT IS 3D PRINTEN?


3D printen wordt ook wel additive manufacturing of rapid prototyping genoemd. Het is een techniek waarbij een digitale tekening wordt omgezet in een tastbaar object, door het laagje per laagje op te bouwen.

Hierbij worden dus geen materialen weggenomen zoals bij de traditionele technieken (draaien, frezen, snijden, zagen, …) zodat er zo goed als geen afval overblijft. De benodigde energie voor het hele proces is ook kleiner dan bij de traditionele technieken. Vanuit ecologisch standpunt is de impact op het milieu dan ook kleiner.

 

graphic 3D printing

3D printing is interessant voor uitéénlopende toepassingen in verschillende sectoren. Tot nu toe wordt het vooral gebruikt voor professionele doeleinden maar 3D printen vindt hoe langer hoe meer de weg naar de particuliere consument. 


TOEPASSINGEN

 

Voor particulieren: 

 • Gepersonaliseerde gadgets, juwelen, …
 • Modelbouw
 • Functionele objecten (hendel, knop, gereedschap, …)
 • Reproductie (bv. stukken voor defecte huishoudtoestellen)
3D print neushoorn
3D print Vier-op-een-rij
3D print iphone hoesje
3D print trein

Voor professionelen (bedrijven, designers, architecten, …):

 • Prototypes (test op vorm, maat, functie)
 • Schaalmodellen
 • Kleine, unieke gereedschappen
 • Complexe objecten (bv. ring in ring)
 • Kleine reeksen productie-artikelen
Fixture 3D print
3D print small series
MRI handscanner 3D print
3D print maquette huis

 

 

hoe kom ik aan een 3D tekening?

Om te kunnen printen heeft u eerst een digitaal 3D model nodig. Er zijn 3 manieren om aan een digitaal 3D model te komen:

icoon tekening maken

maak zelf een digitale 3D tekening

Icoon download

download een 3D tekening van het internet

Icoon scan

scan een bestaand voorwerp

Er bestaan verschillende tekenprogramma’s waarmee u 3D tekeningen kan maken. Professionelen gebruiken krachtige programma’s zoals SolidWorks, Inventor, Rhino, Revit, Catia, AutoCAD, … 

Daarnaast bestaan er ook goedkopere en zelfs gratis programma’s zoals SketchUpTinkerCADOpenSCAD, Blender of Meshlab en worden er meer en meer apps ontwikkeld zoals de 123D apps van Autodesk. 

Al deze programma’s kunnen exporteren naar het stl formaat dat gelezen wordt door software van de 3D printer.

Basisregels waar u op moet letten bij het maken van de 3D tekening:

 • de tekening moet waterdicht zijn (“manifold”). Elke rand moet raken aan 2 vlakken. Als er open randen zijn (die maar aan 1 vlak raken) is het volume niet gesloten en kan het stuk niet geprint worden.
 • verwijder overbodige vlakken aan de binnenkant en overlappende vlakken aan de buitenkant van het volume. Zij kunnen niet door de printer software verwerkt worden, en zijn bovendien toch niet zichtbaar in het printresultaat.
 • de normalen van de vlakken geven aan wat de binnen- en buitenkant is van het model. Als sommige normalen niet juist gericht zijn slaat de printer software tilt.
 • de minimum printdikte is 1 mm. Maak alle elementen dus dik genoeg zodat ze na verschaling nog minimum 1 mm dik zijn.

Geraakt u er niet uit of kan u niet zelf 3D tekenen? Vraag onze hulp of zoek tussen de duizenden bestaande, gratis beschikbare ontwerpen op één van de volgende online platforms:

U wilt een voorwerp scannen om te reproduceren? Vraag onze hulp!


BestandsFORMAAT van 3D tekening 

Het bestand wordt best opgestuurd in stl formaat en na reparatie (“fixing”) op fouten.

Het stl formaat wordt standaard gebruikt voor 3D printing. Voor zover wij weten kunnen alle tekenprogramma’s  exporteren naar stl. Voor instructies: zie Converting CAD to STL.

Indien u het bestand niet naar stl formaat kan omzetten, dan doen wij dit voor u. Het vrml of wrl formaat wordt gebruikt om ook gegevens over kleur en textuur mee te geven. Het obj formaat is ook mogelijk.

Het 3D printen van een model vereist een waterdicht 3D bestand. Door de opmaak van de tekening of bij het exporteren naar stl kan het zijn dat er enkele fouten ontstaan in het model. Als deze fouten niet te groot zijn kunnen ze gemakkelijk gerepareerd worden. Hiervoor bestaan er verschillende betalende software pakketten maar met de gratis software NetFabb zal u veel bestanden reeds kunnen repareren. NetFabb repareert de fouten automatisch, u moet niets anders doen dan het bestand invoeren, op “repair” drukken en toepassen.

Indien de fouten te groot zijn, kunnen ze niet automatisch gerepareerd worden en zal u ze manueel in de tekening moeten corrigeren. Beter nog is het om bij de opmaak van de tekening onmiddellijk een aantal basisregels in acht te nemen zodat er achteraf niet gecorrigeerd moet worden.

Indien u de fouten niet zelf kan repareren kunnen wij dit voor u proberen te doen. Vermits het mogelijk is dat de reparatie het ontwerp verandert, sturen wij het gerepareerde bestand eerst nog terug naar u voor goedkeuring. 

Bij omzetting naar stl kan het zijn dat de schaal van de tekening verandert. Vermeld daarom steeds de buitenste afmetingen van het object zodat wij de schaal terug kunnen aanpassen indien nodig.


In welk materiaal printen wij?

Wij printen in alle mogelijke materialen. Voor dringende opdrachten (binnen de 3 dagen) printen we in ABSplus materiaal (≈ Lego):

 • sterk, functioneel
 • nauwkeurig (vormvast, maatvast)
 • UV resistent (ook voor buitengebruik)
 • complexe modellen mogelijk (oplosbaar support materiaal)
 • Laagdikte: 0,254 mm / 0,330 mm
 • 9 kleuren

Kleuren ABSplus 3D print 

 

Vraag nu een offerte aan

  

Tel +32 (0)16 84 76 82

Openingsuren:

MA 07u00 - 12u30

                13u00 - 17u00

DI-WO 07u00 - 12u30

13u00 - 18u30

DO-VR 07u00 - 18u30

ZA 07u30 - 17u00

ZO Gesloten