Hoe dikwijls kan mijn inktpatroon bijgevuld worden?
Hier bestaat geen eenduidig antwoord op. Inktpatronen met printkop kunnen grosso modo 2 à 5 keer bijgevuld worden. Sommige inkt tanks kunnen meer dan 10 keer bijgevuld worden. Het precieze aantal hangt af van het gebruik en het transport: indien een patroon  bruusk behandeld wordt of een kleine stroomstoot te verwerken krijgt in de printer dan kan een van de weerstandjes van het elektronisch circuit beschadigd worden en kan het patroon niet meer bijgevuld worden. Idem indien het patroon uitgedroogd is. Wij kunnen dus nooit garanderen dat een patroon bijgevuld kan worden.

Hoe lang kan ik mijn lege patronen bewaren alvorens ze te laten bijvullen?
Patronen zonder printkop kan u makkelijk enkele maanden laten liggen. Patronen met een printkop brengt u het best wanneer u ze pas leeggeprint heeft. Deze kunnen uitdrogen indien u ze langer dan enkele weken bewaart (zie hoofdstuk “Tips”). U print ze best ook niet helemaal leeg tot er niets meer op uw blad staat en de laatste halve druppel inkt eruit is, dat is niet goed voor de printkop (verhitting!).

Hoe en hoe lang kan ik mijn bijgevulde patronen bewaren?
Patronen zonder printkop kan u verschillende maanden bewaren zonder gevaar voor uitdroging (op de meeste doen wij ook een afsluitdopje). Patronen met een printkop plaatst u best direct na het bijvullen terug in uw printer en maximaal enkele maanden later, u bewaart ze dan best op een koele plaats met de printkop naar beneden en met een bewaarclip.

Waarom vullen jullie niet alle inktpatronen?
Sommige patronen kunnen niet kwalitatief bijgevuld worden of zijn te duur om bij te vullen. In dat geval kunnen wij u steeds een generiek inktpatroon aanbieden.

Waarom vullen jullie geen toners (laserpatronen)?

Toners kunnen wij niet lokaal bijvullen. Dit moet gebeuren in een stofvrije omgeving en is een vrij complexe operatie (reiniging, revisie, refill). De meeste toners worden na inzameling op grote schaal gerecycleerd in gespecialiseerde bedrijven waarna zij onder een andere merknaam terug op de markt komen. Wij verkopen gerecycleerde toners van Xerox en van een wit product.

Blijft de garantie van mijn printer van kracht als ik een compatibel patroon gebruik?
Het gebruik van compatibele patronen heeft geen invloed op de garantie van uw printer of op de bepalingen van een eventueel onderhoudscontract tussen u en de fabrikant! Het is juridisch niet toegestaan om de garantie te laten vervallen indien compatibele patronen worden gebruikt. Dit wordt immers beschouwd als oneerlijke concurrentie en is derhalve niet rechtsgeldig.
Op Europees vlak is er de laatste jaren een wetgevende tendens naar meer bescherming voor de consument en minder voor de producent (zie bijvoorbeeld de Microsoft –Mediaplayer Case in 2008).

Specifiek voor de printmarkt heeft de EU zelfs besloten dat de fabrikanten hun cartridges geschikt moeten maken voor refill! De argumenten hiervoor zijn de lagere prijs voor de consument en ook het voordeel voor het leefmilieu. Hieronder een artikel van Webwereld betreffende deze maatregel:

Europa maakt einde aan dure printerinkt
Donderdag 19 december 2002, 13:33 - Het Europees Parlement heeft besloten dat printerfabrikanten hun klanten niet mogen verplichten alleen dure merk cartridges voor printers te gebruiken.

De unanieme beslissing van woensdag betekent een grote tegenvaller voor fabrikanten als Hewlett-Packard, Canon en Epson. Vanaf 2006 mogen zij geen technische voorzieningen meer inbouwen die het hergebruik van oude vullingen tegengaan, zo heeft het Europees Parlement besloten.

Alle grote fabrikanten beveiligen hun inktpatronen nu nog tegen het opnieuw vullen, zo stelt het parlement. Ook waarschuwen ze de consument in strenge bewoordingen voor goedkope inkt. Zij kunnen bijvoorbeeld de werking van een printer niet meer garanderen, zo staat dikwijls in de voorwaarden.

De beslissing over de dure inkt van het Europees Parlement is een toevoeging op de nieuwe richtlijnen voor elektronische en elektrische apparatuur. Hierin is onder meer opgenomen dat de Europese lidstaten inzamelingspunten voor afgedankte apparatuur moeten bouwen.


Onderzoek
Eerder dit jaar startte de Europese Commissie al een onderzoek naar de inktpatronen. Hier ging het nog om de hoge prijzen van de inkt en het feit dat de grote fabrikanten goedkope alternatieven zouden tegenhouden. Bij de richtlijn van het parlement ligt echter de nadruk op het milieuaspect.


In Zweden heeft de Konkurrensverket (Swedish Competition Authority) deze vraag in 2003 ook onderzocht. De fabrikanten Canon, HP en Lexmark hadden beweerd dat de printergarantie zou vervallen als klanten een compatibel patroon hadden gebruikt. Maar bij navraag van Konkurrensverket bij de betreffende bedrijven, kwam de toezegging dat de garantie ook na gebruik van een compatibel patroon absoluut van kracht zou blijven (Konkurrensverket, zaak 25 - 2003). 

Laat u dus niet intimideren bij uw keuze van uw patronen. Printerfabrikanten dreigen soms wel met teksten als: "De garantie vervalt als geen originele patronen worden gebruikt." Dit klopt enkel indien uw patroon met inferieure inkt is gevuld, dit is bij ons niet het geval!


Indien iemand u dus uw garantie weigert omdat u een compatibel patroon heeft gebruikt, kunt u best een schriftelijke verklaring voor deze weigering vragen. U zal deze schriftelijke weigering niet krijgen omdat u daarmee gerechtelijke stappen zou kunnen ondernemen tegen deze firma.

Zie het zo: als u een nieuwe auto koopt, heeft de verkoper ook niet het recht om u te dwingen om bijvoorbeeld alleen Total brandstof te gebruiken. Hetzelfde geldt voor printers; u bent de enige die bepaalt welke patronen u erin stopt.

Ondanks deze duidelijke regels van de Europese Unie blijven de meeste printerfabrikanten het de consumenten soms moeilijk maken om met compatibele patronen te printen. De reden hiervoor ligt voor de hand: de prijzen van de printers zijn erg laag en de prijzen van de inktpatronen blijven vooralsnog erg hoog. De fabrikanten zullen dit steekproefsgewijs doen en nooit op alle printers tegelijk omdat zij dan te makkelijk veroordeeld kunnen worden voor oneerlijke concurrentie. Om deze reden raden wij u aan om nooit een upgrade te doen van uw printer driver (zo kunnen er nieuwe instructies van de fabrikant aan uw printer meekomen).