weetjes inktpatronen 

Technisch bekeken bestaan er twee soorten inktpatronen: die met een geïntegreerde printkop in het inktpatroon (vooral HP, Canon, Lexmark) en die zonder printkop (vooral Epson, Brother). Deze laatste groep worden inkt tanks genoemd en de printkop zit in de printer verwerkt. Beide soorten inktpatronen kunnen bijgevuld worden.
 
Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 1. originele merkpatronen: dit zijn de zogenaamde OEM-patronen (Original Equipment Manufacturer) of A-merken
 2. compatibele patronen of B-merken. Hier wordt nog een onderscheid gemaakt tussen:

Generieke inktpatronen zijn in principe steeds patronen zonder printkop. Dit komt omdat patronen met printkop complex en duur zijn om te produceren en meestal ook beschermd zijn door patentrechten. Gerecycleerde patronen of refills kunnen zowel patronen met als zonder printkop zijn.

Compatibele patronen kosten beduidend minder terwijl de kwaliteit niet onder moet doen voor originele patronen. Vaak is de inhoud ook meer dan die van een origineel patroon. Spijtig genoeg zijn er vandaag ook nog steeds compatibele producten in de markt die wel van inferieure kwaliteit zijn, dus kijk uit wat en bij wie u koopt…

Tips - algemeen

Doe geen updates van uw printer driver software. Zulke updates worden door de printerfabrikanten soms gebruikt om het printen met niet-originele patronen moeilijker te maken. Zo zou het kunnen gebeuren dat refills die perfect printen na een software update plots blokkeren (fabrikanten zullen hier nooit open over communiceren…).

Inktpatronen zijn zeer gevoelig voor beschadigingen. Daarom moeten deze goed getransporteerd worden. Plak het patroon nooit af met gewone tape en wikkel het niet in een plastic zak. U kan het wel in een envelop doen of in een glad, niet absorberend papier wikkelen. U kan ook een speciale transportclip gebruiken die de gevoelige delen van het patroon beschermt (ook tegen uitdroging). Deze clip kan steeds verder gebruikt worden en is bij ons te verkrijgen.

Bijgevulde inktpatronen bewaart u best met de printkop naar beneden, op een koele plaats, alvorens u ze in de printer plaatst.

Bij de patronen met printkop kan de printkop uitdrogen. De inkt die in de spuitkanaaltjes zit kristaliseert waardoor deze geblokkeerd raken. Eenmaal in de printer kan u uitdroging het best voorkomen door minimaal een maal per twee weken een pagina af te drukken (ook kleur!). Om dezelfde reden wacht u best ook niet langer dan enkele dagen/weken vooraleer u uw lege inktpatronen met printkop laat bijvullen.

Indien de printkop in de printer zit (dus niet in de patronen) mag u uw printer nooit te lang zonder patroon laten want door het contact met de lucht kan de printkop van de printer uitdrogen. Gedroogde restjes inkt kunnen verstoppingen veroorzaken in de printkanaaltjes. Bij Epson printers (die een andere technologie gebruiken – de Piëzo technologie) kan dit reeds voorkomen na enkele uren.

Print uw inktpatronen niet helemaal leeg. Laat uw patronen bijvullen wanneer de computer aangeeft dat de cartridge leeg is of wanneer u zelf veranderingen opmerkt in de afdrukkwaliteit. Zonder inkt kan de printkop oververhit raken waardoor deze beschadigd kan worden. Tijdens het printen wordt de printkop namelijk tot 300°C verhit en de inkt dient hierbij als koelvloeistof.

Tips - besparen

Gebruik xl patronen indien mogelijk, deze zijn omgerekend per ml inkt altijd goedkoper dan de standaard patronen.

Als u veel afdrukken maakt, overweeg dan om een laserprinter te kopen in plaats van een inktjet printer. Deze is wel duurder in aankoop (zowel de printer als de patronen), maar betaalt zichzelf op termijn terug omdat de printkost per pagina lager is. Dat komt omdat de capaciteit in aantal pagina’s van een laserpatroon een stuk groter is dan van een inktpatroon.

Vermijd verkeerde afdrukken door eerst het afdrukvoorbeeld op het scherm te bekijken alvorens u de printopdracht geeft.

U kan uw kleurenprinter twee keer instellen onder Windows als twee aparte printers. De ene configureert u dan als zwart-wit printer en de andere als kleurenprinter (met twee aparte namen). Op die manier voorkomt u dat u bijvoorbeeld een gekleurde webpage die u in zwart wit wil afprinten toch per ongeluk afdrukt in kleur. Kleuren inkt is namelijk duurder dan zwarte.

U kan uw printer ook instellen op DRAFT of CONCEPT. Uw printer verbruikt dan minder inkt. De printkwaliteit is dan lager maar nog goed genoeg voor bijvoorbeeld teksten voor eigen gebruik.

En natuurlijk: print enkel wat u nodig heeft ...

 

Tips - problem solving

Wij garanderen u een professionele refill volgens de regels van de kunst. Voor bepaalde types (bv Canon5/8, 520/521, 525/526 reeksen) doen wij bij het bijvullen ook een reset op de chip waardoor de printer driver deze terug als volle merkpatronen herkent. Ook de meeste compatibele patronen zijn voorzien van zo’n chip (bv Epson). 

Voor een aantal soorten inktpatronen kunnen wij de chip (nog) niet resetten. Daardoor kan de printer driver herkennen dat u geen originele patronen installeert en kan u vervelende boodschappen krijgen (afhankelijk van het type patroon en de versie van de printer driver):

 • u kan een melding krijgen dat uw patronen niet origineel is. Soms verschijnt er ook een rood kruis op uw printerscherm of computerscherm. Dit is een poging van de fabrikant om u te misleiden en aan te zetten om originele patronen te kopen. In de meeste gevallen mag u deze meldingen negeren en wegklikken en kan gewoon verder gaan met printen!
 • een aantal inktpatronen wordt na het bijvullen softwarematig door de printer driver als “leeg” herkend. Dit is onder andere zo voor refills van HP 300, 301, 336 tem 351. U kan deze melding negeren en gewoon zonder inktvolume-indicator printen: u print dan net zo lang tot u merkt dat het patroon leeg is doordat de printkwaliteit begint af te nemen.
 • een aantal bijgevulde of generieke inktpatronen wordt na het bijvullen door de printerdriver niet herkend of geweigerd:
  • Dit kan betekenen dat de electronica defect is. Uw patroon is dan voor de vuilbak. Wij testen de electronica van onze refills in de shop dus dit probleem zal u met onze refills in principe niet tegenkomen.
  • Dit kan ook gewoon een manier zijn om u om de tuin te leiden (vooral Epson). U kan dit dan meestal omzeilen door het patroon er terug uit te halen, de printer uit te schakelen en de stekker een half uur uit het stopcontact te halen. Als u uw printer terug aanzet zal het interne geheugen leeg zijn en worden de patronen wel herkend.
  • Bij Canon patronen 40-41, 50-51, 510-511-512-513, 550-551 kan u dit probleem ook tegenkomen. De printer leest deze refills als "leeg" omdat wij de chip niet kunnen resetten als "vol". U kan dit oplossen door een tiental seconden op de toets met de omgekeerde driehoek te drukken. Zo desactiveert u de volume-indicatie.

In uitzonderlijke gevallen werken deze oplossingen niet en verplicht de fabrikant u dus effectief om een orgineel patroon te kopen alhoewel hij dit wettelijk niet mag (zie hoofdstuk Veelgestelde Vragen). 

Bijgevulde inktpatronen met geïntegreerde printkop kunnen enkele maanden bewaard worden mits zij op een bewaarclip geplaatst worden maar na een tijdje kan het zijn dat de inkt op de eerste pagina's niet goed doorkomt. U kan dit oplossen door uw inktpatroon even “te stempelen” op een papieren zakdoekje (dat zuigt de inkt aan) of door uw inktpatroon met de printkop naar beneden enkele minuten op een vochtig en warm doekje te plaatsen. 


Als er helemaal geen inkt uit het patroon komt, kan het zijn dat u de blauwe tape niet van het patroon verwijderd hebt bij de plaatsing in de printer (patronen met printkop) of dat u het gaatje voor de luchttoevoer bovenaan niet goed vrijgemaakt hebt (patronen zonder printkop waarbij u een plastic strip moet lostrekken).

Opgepast voor Epson printers: deze werken met een andere printtechniek en mogen nooit lang zonder patronen blijven. Zelfs na een halve dag kan het al zijn dat de printkop uitgedroogd is door het contact met de lucht. U kan dit dan oplossen door via de printer driver een reinigingsopdracht van de printkop te geven. In sommige gevallen zal u meer dan tien keer moeten reinigen (= doorspoelen met verse inkt) alvorens u terug een mooie print krijgt. Vervang daarom uw Epson patronen best direct of laat maximaal enkele uren tussen uithalen van de lege en terugplaatsen van de volle.